Les termes romanes. Capella Sant Cristòfol

 

Portada del Palau Vilana Perla

El vell carrer Regomir transcorre encara seguin l'antic traçat romà del decumanus maximus, que anava des del Portal, encara existent de la Plaça Nova, fins a l'actual número 7 del carrer.


Venint del costat mar a l'alçada del carrer del Correu Vell el carrer comença a fer una mica de pujada, ens acostem al punt exacte on es trobava la Porta de Mar de l'antiga Barcino


A la dreta en la finca del número 13 veurem la portada del palau Vilana Perlas, d'inicis del segle XVIII, un curiós portal amb llinda guarnit d'un barroc exuberant,  una mica més enllà comencen les sorpreses..


Capella de Sant Cristòfol

Arribant al número 7 ens topem amb una petita capella dedicada a Sant Cristòfol, patrona històrica dels carreters i traginers. En l'època medieval era comú trobar-se amb aquest sant a les entrades i sortides de les ciutats, ja que hi havia la creença, que donava sort i seguretat als viatgers.


 Interior de la Capella de Sant Cristòfol

Just en aquest indret es trobava la porta d'entrada a la ciutat, de fet la capella original estava construïda dintre de la torre est del Portal del Mar. Avui hi ha una casa de veïns i sorprenentment la capella forma part de la seva planta baixa.

La part superior té una petita campaneta i damunt el llindar de la porta i gravat a la pedra s'hi pot llegir la data en números romans MDIII (1503). De tota manera no us feu il·lusions, l'interior visible des del carrer, és d'un fals gòtic realitzat a finals del segle XIX.

Restes de la base de la torre circular del Portal de Mar

Just a la paret que sobresurt cap enfora al costat de la capella i a la part baixa, crida l'atenció un petit arc, aquest sí amb història, es tracte ni més ni menys que una de les portes laterals per a vianants del gran Portal de Mar de la muralla romana. Cal dir, que totes les portes tenien tres arcs, un de central per els carros i dos laterals pels vianants.

Si ens apropem a un gran vitrall que hi ha al costat en el mateix carrer Regomir i des de l'exterior, podrem aprecia perfectament les restes de la base de la torre circular est, que allotjava la capella.


Les Termes Romanes


Aquí en l'època romana existien a la sortida de la ciutat, fora de la muralla, i a cada costat de la porta d’entrada, dues termes portuàries suburbanes, dos nuclis termals per a gaudi dels refinats gustos dels romans, això si, una pels homes i l'altre per les dones. Cal dir que en aquella època el mar quedava molt més a prop que no pas ara, tan sols uns cent cinquanta metres separaven la muralla de la costa.(dibuix)

Les restes d'aquestes antigues termes dels segles I al IV es poden visitar com expliquem al final.


🚶‍♀️🚶 Seguiu la ruta - següent postPati Llimona

Comentaris