Rambla Canaletes

La Rambla de Canaletes és molt curta, comença a la plaça Catalunya i arriba fins al carrer Bonsuccés. Té el passeig central i voreres més amples que a la resta, quedant així configurada com a porta d'entrada.


Font de Canaletes
Font de Canaletes

La Font de Canaletes 

El més característic d'aquest tram és la font de Canaletas, rep el nom d'una antiga font on uns canalons (canaletes) abocaven l'aigua en una mena d'abeurador. La font actual  es va instal·lar el 1889, és de ferro colat amb quatre brolladors i està coronada per un fanal de quatre llums. Fou dissenyada per l'arquitecte municipal Pere Falqués. La llegenda explica que qui beu aigua de la font sempre torna a Barcelona.

Fanal Modernista
Fanal Modernista

El fanal de Puig i Cadafalch

Entrant per plaça Catalunya i abans de la font, trobem un curiós fanal que passa desapercebut pels visitants, forma part dels 7 que l'arquitecte modernista Puig i Cadafalch havia projectat per la plaça de Catalunya, al final però, el de la Rambla, va ser l'únic que es va acabar fent realitat.

Rambla de Canaletes

Farmàcia Nadal

Fent cantonada amb Bonsucés, trobem l'antiga Farmàcia Nadal, Construïda el 1918. És d'estil noucentista, destaquen els grans arcs de mig punt de l'entresol i les escultures que hi ha damunt dels rètols. Malauradament, el seu interior va ser reformat el 2007 perdent-se tota la seva decoració original.

Quiosc de la Rambla

Des de Canaletes i al llarg de tota la Rambla trobarem un grapat de quioscos de premsa. Els quioscos van ser durant molts anys tota una institució, pràcticament mai tancaven.

El primer quiosc de premsa de la Rambla el va instal·lar El Noticiero Universal el 1888, any de l'Exposició Universal.

No només venien, premsa i revistes, sinó també llibres, convertint-se en grans llibreries. En el seu moment, la Rambla, era dels pocs llocs de Barcelona on es podia comprar premsa estrangera i revistes de categoria de França, Alemanya o Regne Unit. Per desgràcia, amb la caiguda de les vendes de diaris i revistes provocada per internet, els quioscos tenen els dies comptats.

El Canaletes desaparegut


Pagar per seure
Pagar per seure

Des de 1891 durant més de 100 anys, la Rambla de Canaletes va comptar amb un centenar de cadires de pagament. Per poder seure a les cadires s'havien de pagar 50 pessetes. Eren un negoci particular d'una família. Una concessió que es renovava periòdicament, fins que l'any 2000, l'Ajuntament va decidir no renovar.

Quiosc de begudes de Canaletes
Quiosc de begudes de Canaletes

Al costat de la font es va construir el 1878 un quiosc de begudes, l'establiment es va convertir en un lloc popular entre els aficionats al futbol. Just al davant, damunt de l'actual bar Núria, hi tenia la redacció el diari La Rambla, el diari, fou el primer a posar els resultats dels partits en una pissarra. Els aficionats s'assabentaven així in situ de les victòries, i Canaletes es convertia instantàniament en una festa.

El quiosc va ser enderrocat el 1951 per ordre de l'alcalde franquista de l'època, fou un intent de desvincular el lloc amb les celebracions de les victòries del Barça i els posteriors actes d'expressió catalanista.

Aficionats al futbol davant les pissarres on es publicaven els resultats


Bar Canaletes
Bar Canaletes

Just al davant de la font i el quiosc, el mateix propietari va obrir el 1916 el Bar Canaletas, el local va estar sempre vinculat al Barça, de fet el seu propietari Esteve Sala Cañadell hi va ser-hi president l'any 1935-36. Malauradament, després de canviar de mans i fer reformes, va tancar el 1982. En el seu lloc es va instal·lar un Burger King.


Per desgràcia, el Canaletas no és l'únic local emblemàtic que ha desaparegut d'aquest tram de la Rambla, molts encara recorden la Sastreria Modelo, just davant la font, va tancar el 2007 després de 130 anys d'història. Recentment també a tancat el Musical Emporium, dedicada a la venda d'instruments musicals, partitures i llibres de música.

🚶‍♀️🚶 Seguiu la ruta - següent postRambla dels Estudis

Comentaris