Casa Lleó Morera



Passeig de Gràcia,  35

ARQUITECTE: Lluis Domènech i Montaner

ESTIL: Modernisme

ANY: 1888-1910

La Casa Lleó Morera és un dels millors exponents del Modernisme català. És el resultat de la reforma de l'antiga Casa Rocamora de 1864. Fou el primer premi d'arquitectura atorgat per l'ajuntament el 1906.

A la façana hi trobem continues al·lusions al cognom de la família (Albert Lleó Morera) la flor de la morera i els lleons. Entre els elements que hi destaquen s'hi troba la tribuna cantonera, els curiosos finestrals arrodonits i la cúpula amb mosaics.

Són sorprenents les quatre escultures dels balcons del primer pis obra d'Eusebi Arnau que representen els invents de l'època, l'electricitat, el telefón el gramofon i la camara fotografica.

La planta baixa i l'entresol estaven decorats amb diferents ornaments, entre els que destacaven les escultures realitzades tambè per Eusebi Arnau, que representaven dues parelles de figures femenines, lamentablement van ser destruïdes el 1943, quan als baixos del edifici es va establir el Loewe, el qual ho va substituir tot per una façana de marbre negre de carcter funerari.

L’esclat Modernista el trobem a l’interior, amb un dels conjunts millor conservats de la ciutat: vitralls, mosaics, ceràmica, escultura, fusta, marbre, esgrafiat etc.

En la seva realització hi van treballar un gran nombre d’artistes i artesans que, sorprenentment aconseguiren una unitat final, al més pur estil floral de Domènech i Montaner.

L'any 1992 és va començar a restaurar per tal de recuperar els elements perduts i assegurar-ne la conservació. La Casa es pot visitar.

El seu autor, Doménech i Montaner és un dels grans arquitectes modernistes de l'època, al Passeig de Gràcia el podem tornar a trovar en l'extraordinaria Casa Fuster en el nº 132. Entre les seves obres s'hi inclou el Palau de la Música i l'Hospital de Sant Pau declarades patrimoni universal per l'UNESCO.

Façana

Escultures als invents, gramòfon, electricitat, telèfon, fotografia
Escultures als invents, gramòfon, electricitat, telèfon, fotografia

Detall de l'escala
Detall de l'escala

Decoració escultorica de l'interior
Decoració escultorica de l'interior obra d'Eusebi Arnau 

Cúpula
Templete

Llar de foc
Llar de foc
Vitralls
Vitralls

Postal de l'època on s'aprecia la decoració de la planta baixa i l'entresol destruïda el 1943, quan es va establir el Loewe


🚶‍♀️🚶 Seguiu la ruta - següent post ☛ Casa Amatller

Comentaris