La Union i el Fenix

Façana
Façana 

Passeig de Gràcia, 21

ESTIL: Monumentalista

ARQUITECTE: Eusebi Bona Puig

ANY: 1931

El 1927 la companyia d'assegurances la Unión y el Fenix va comprar el solar per construir la nova seu de Barcelona, l'edifici fou encarregat a l'arquitecte Eusebi Bona Puig, que va dissenyar un colossal edifici d'estil clàssic i monumentalista. Es va inaugurar el 22 de març de 1931.

El que més destaca és la cúpula rematada amb la seva imponent escultura de l'au fènix amb un home nu aixecant el braç, simbòl de l'empresa. L'edifici va trencar la normativa de l'eixample amb la seva original façana arrodonida, i també per la seva alçada, 59 m. Tan alt com el monument a Colom.

També són destacables, les columnes corínties dels pisos principals, damunt dels capitells de les quals es troben sis escultures realitzades per Frederic Marès. Està inscrit com a Bé Cultural d'Interès Local.

Escultura del au fenix amb l'home nu assegut coronan l'edifici
Escultura del au fenix amb l'home nu assegut coronan l'edifici

Escultures a la Vida, la Indústria i l'Agricultura

Escultures de Frederic Marès, d'esquerra a dreta: Dona amb un nen als braços, representant la Vida. Dos homes, un amb un martell i l'altre amb una roda dentada, la Indústria. Una dona amb poms de raïms i un home segant el blat, l'Agricultura. Un home amb un àbac acompanyat d'una figura femenina, el Comerç. Una dona amb un vaixell i un home barbut amb un timó, la Navegació. Un vell amb una calavera, la Mort.

Escultures al Comerç, la Navegació i la Mort

Part alta de l'edifici amb la mansarda de tipus francès i la coberta de pissarra
Part alta de l'edifici amb la mansarda de tipus francès i la coberta de pissarra

🚶‍♀️🚶 Seguiu la ruta - següent post ☛ Casa Malagrida

Comentaris