La Gran Cascada de la la Ciutadella

En primer terme el grifons que expulsen l'aigua per laboca,
En primer terme el grifons que expulsen l'aigua per laboca,



El naixement de Venús al centre amb els faunes als dos extrems
El naixement de Venús al centre amb els faunes als dos extrems

Quadriga de l'Aurora
Quadriga de l'Aurora

Fronto amb la venus envoltada d'angelots
Fronto amb la venus envoltada d'angelots

Neptu, Anfitrite, Dànae i Leda
Neptu, Anfitrite, Dànae i Leda


El naixement de Venus
El naixement de Venus


La Gran Cascada del parc de la Ciutadella és un conjunt arquitectònic i escultòric amb fonts i brolladors d'aigua.

Fou construït entre 1875 i 1888 amb un disseny general de Josep Fontserè, mentre que el projecte hidràulic va ser obra d'Antoni Gaudí.

El conjunt presenta una estructura central en forma d'arc triomfal amb dos pavellons als seus costats i dues ales laterals amb escales, que acullen un estany dividit en dos nivells. Fou inaugurat el 12 de juny de 1881

Les escultures són de temàtica mitològica i van ser realitzades pels millors artistes de l'època.

Està coronat per la Quadriga de l'Aurora, grup escultòric de ferro forjat, obra de Rossend Nobas. És tracta d'una al·legoria de l'Aurora, situada sobre una quadriga tirada per quatre cavalls. A la seva mà dreta aixeca una torxa, com a símbol de la llum amb la que il·lumina el món cada matí. D'aquest artista també són els Faunes, els nens i les garses reials.

Sota la Quadrilla i de dalt a baix trobem tot un seguit d'escultures en marbre blanc,

Al frontó hi ha una Venus obra de Francesc Pagès Serratosa

A sota, el Naixement de Venus, obra dels Germans Vallmitjana. Aquest grup s'aixeca sobre un conjunt irregular de roques d'on brota el primer brollador de la cascada, als dos extrems hi ha els Faunes de Rosend Nobas.

Repartits per tot el monument hi ha fins a 10 angelots alats tots obra de Josep Gamot

Les figures de Leda amb un cigne i de Neptú són de Manuel Fuxà.

La Dànae és de Joan Flotats i Amfítrica de Josep Gamot

Per últim, ja damunt l'estany i entre els desnivells es troben els quatre grifons que expulsen l'aigua per la boca, no hi ha cap d'igual, són obra de Rafael Atché.

Cal destacar els medallons amb dracs i flors que hi ha al pati superior de la cascada atribuïts a Antoni Gaudí.


Els secrets de la cascada

S'atribueix a Antoni Gaudí el disseny sota la cascada i aprofitant els espais i cavitats de l'edifici d'una gruta artificial plena d'estalactites i estalagmites. A la gruta, s'accedia a través d'unes escales i una porta arcada que hi ha al darrere i que encara podem veure. A la planta superior hi havia un aquari, amb accés des de la terrassa superior de la cascada on encara damunt d'una porta i entre dos medallons amb una salamandra, també de Gaudí, es pot llegir la paraula aquari.

La gruta es podia visitar, era tot una atracció, avui, malauradament, l'arc està lliure d'estalactites i estalagmites, tot s'ha destruït, llevat d'un petit tram situat a l'extrem més proper al carrer Pujades. Les grutes resten ara convertides en magatzem del personal de Parcs i Jardins. La gruta de Gaudí (lavanguardia.com)

Comentaris