El Passeig del Born

 

Passeig del Born


El Passeig del Born va ser la plaça major de Barcelona a finals del segle XVII i principis del XVIII, on es concentrava el comerç i la vida social de la ciutat. Era el lloc on se celebraven les fires, com les de l'Argenteria i el Vidre, a més de tornejos i altres activitats, com el Carnaval.

La major part dels edificis medievals que l'envoltaven van ser reformats o enderrocats durant els segles posteriors, especialment després de la caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques el 1714. Actualment, només es conserven alguns arcs que comuniquen el passeig amb els carrerons adjacents.

Avui el Passeig del Born com la resta del barri s'ha convertit en un lloc d'oci nocturn. Malgrat tot, hi ha encara alguna cosa en l'ambient que segueix transportant-te a èpoques passades.

Carrer de la Volta dels Tamborets


L'original font del passeig del Born


Escultura de Jaume Plensa

A mig passeig del Born, damunt d’un vell banc de pedra, es troba un gran baül de ferro colat i, sota el banc situat just al davant, quatre grans boles de ferro amb la inscripció: Born, i una lletra. No, no és cap ritual satànic. És una escultura de Jaume Plensa. El baül i les sis boles, perquè n’hi ha una cinquena en un banc més avall i una última que reposa damunt dels escalons de la porta posterior de Santa Maria del Mar.

Quant a la interpretació, el baül vol recordar el passat del Born, el mercat, el comerç i les caixes o cofres que els diferents gremis utilitzaven per guardar documents i calerons. Les boles volen ser reproduccions de les bombes llançades per les tropes borbòniques durant el setge de 1714.

Casa Meca

Malgrat les aparences, la denominada Casa Meca no és cap edifici medieval. Va ser construïda pràcticament de nou l’any 1965.

El seu propietari va demanar enderrocar-la, però l’ajuntament s’hi va negar, amb el pretext que era un edifici del segle XV i que, sota la capa d’arrebossat que llavors tenia, era "fàcil endevinar un edifici de gran noblesa arquitectònica" .Però finalment, l’interior de l’edifici va ser completament enderrocat i es va aixecar de zero un de nou.

A la façana es va canviar tot el carreu, es van col·locar fins a sis finestres coronelles i es va construir una galeria de solana i una falsa torre amb merlets. Estem davant de la construcció d’un fals palau gòtic, un edifici de poc més de mig segle.

El fals palau abans de la reconstrucció
El fals palau abans de la reconstrucció 


La casa escapçada
La casa escapçada

En el núm. 16 del passeig del Born, just davant de Baül, es troba possiblement la casa més antiga del passeig, se la coneix com la Casa Escapçada, la casa, va ser una víctima més de la destrucció Borbònica. Si l'observem, ens adonarem que li falta un tros, la casa, es trobava just en la línia, on enginyer de Felip V, en Pròsper de Verboom va decidir que d'allà fins a la fortalesa de la ciutadella havia d'anar tot a terra, així que va ser enderrocada només en part.

La casa del segle XVII, per bé que molt desfigurada, encara conserva elements d'època gòtica, com el mig finestral del darrer pis o el mateix acabat de la façana, a base de carreus irregulars i restes d'antigues obertures.







🚶‍♀️🚶 Seguiu la ruta - següent postSanta Maria del Mar




Comentaris