La ruta de les muralles romanes de Barcelona
Fa més de 2000 anys que l'emperador August fundà l'antiga colònia romana "Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino". L'actual Barcelona fou aixecada al segle I aC sobre el Mont Tàber. D'aquella època encara ens queden d'en peu molts trams de la muralla. Aquí resseguirem el seu itinerari...
El Mont Taber és un petit turonet de 16,9 m sobre el nivell del mar. El seu cim està assenyalat per una pedra de molí al carrer Paradís, davant la seu del Centre Excursionista de Catalunya. Dins d'aquest edifici també es troben les columnes que es conserven del temple d'August.
Barcino era una ciutat més aviat petita, no ocupava més de dotze hectàrees. Les seves muralles romanes perquè de fet són dues, foren construïdes la primera al segle I, i la segona amb carreus més grans que la va reforçar, entre finals del segle III i principis del IV. L'espai entre les dues es va omplir de runes, amb aquesta tècnica se li donava resistència, s'aconseguia esmorteir els cops dels projectils i feia molt difícil derruir-la.
Tenia forma rectangular amb els angles aixamfranats, feia uns 9 metres d'alçada 4 d'amplada de mitjana i un perímetre aprox. entre 1.220 i 1.350 metres. Comptava amb quatre portes d'accés i 76 torres de 18 a 20 metres d'alçada. Les torres eren gairebé totes de planta quadrada i estaven separades d'entre 9 a 14 metres, essent a les portes on la distància era més gran.
Esquema general de Barcino i les seves muralles |
Es poden diferenciar fins a tres tipus diferents de torres: les de planta quadrangular, que són la majoria, que feien uns 6 m de front per 7 m de fons, les de forma cilíndrica, que trobem flanquejant les portes, i les dels angles, una de forma poligonal conservada a la Pia Almoina i una altra arrodonida a la plaça dels Traginers.
Les portes eren triforades, amb tres obertures: una de central, més ampla, pel pas dels carros, i dues de laterals, més petites, per als vianants.
Per fer el recorregut de les muralles podem baixa per Portal de l'Àngel fins a la plaça Nova. L'hem enumerat seguint el planell del principi del post.
Tram de muralla del carrer de la Palla |
Porta Praetoria (Plaça Nova) |
(2) A la Plaça Nova es troba la Porta Praetoria, era l'entrada nord-oest de la ciutat romana, la que donava inici al decumanus maximus, que juntament amb el cardo maximus, eren els carrers principals de Barcino. La porta era triforada, disposava d'una obertura central més ampla, per al trànsit rodat, i dues de laterals més petites per als vianants, avui desaparegudes.
En l'actualitat, la torre esquerra està integrada a la casa de l'Ardiaca i la dreta al palau del Bisbe. Recolzant-se sobre la torre esquerra, hi ha una arcada de l'aqüeducte que marca el punt per on entrava l'aigua a Barcino, es tracta d'una recreació moderna realitzada el 1958, no és l'original.
Pla de la Catedral |
(3) Al costat de plaça Nova, a l'avinguda de la Catedral, hi ha un tram de muralla amb dues torres més, que fins i tot encara conserven algunes de les característiques finestres de mig punt.
Sobre aquest tram de muralla s'assenta la Casa de l'Ardiaca, construïda entre els segles XV i XVI. Si entreu a visitar-la, podreu veure des de dins la part posterior de la muralla romana, així com les obertures per on penetrava l'aigua de l'aqüeducte a la ciutat.
(4) Passat la catedral i abans d'arribar al carrer Tapineria trobem adossada a la façana posterior de la Pia Almoina, la torre cantonera del costat nord de la muralla. Es tracta d'una torre de forma poligonal, l'única que es conserva. També són visibles algunes de les finestres de mig punt originals. Seguirem pel carrer Tapineria.
Plaça Berenguer el Gran |
(5) La Plaça Berenguer amb la seva sobreposició de murs medievals, és segurament el lloc més espectacular de la muralla romana.
Això sí, aquesta sobreposició de murs i construccions fetes durant el segle XIV damunt la muralla per aixecar la capella gòtica de Santa Àgata i el Palau Reial, fan difícil de localitzar algunes de les torres a primer cop d'ull. Hem de buscar a la base de la muralla per trobar els perfils dels angles que ens marquen la seva posició. Destaca en aquest tram, el campanar de la capella de Santa Àgata, aixecat al damunt d'una de les torres romanes.
Les set torres de la plaça Berenguer |
A l'altre banda de la muralla, en el subsol de la plaça del Rei, es pot descobrir la part interna de la muralla a més, d'altres restes de la ciutat romana. S'accedeix amb l'entrada al Museu d'Història de la Ciutat, ubicat a l'entrada de la plaça.
Muralles carrer Sotstinent Navarro |
(6) Al carrer Sotstinent Navarro, i fins a la baixada del caçador podem observar un bon tram de les muralles romanes.
En aquest sector hi ha sis torres amb els llenços que les uneixen, tot plegat utilitzades durant l'edat mitjana com a basament o reforç de palaus i edificis diversos. És remarcable l'arc apuntat del segle XIII sobre el qual es recolza el palau de la Comtessa de Palamós(Palau Requesens) o l'arc de diafragma corresponent al saló d'un antic casal gòtic, primer de la dreta (dibuix).
Les 6 torres del carrer Sotstinent Navarro |
Continuarem baixant pel carrer Sotstinent Navarro uns metres i girarem pel primer carrer a la dreta, entrem a la plaça dels Traginers.
Torre arrodonida cantonera est |
(8) La dels Traginers és realment una plaça acollidora i singular, Allà podem veure un tros de muralla romana d'aspecte molt diferent de totes les altres restes que hem vist fins ara, es tracta d'un fragment de la torre arrodonida que feia de cantonada en l'extrem est de la muralla. És l'única d'aquestes característiques que es conserva. Seguirem pel carrer Correu Vell.
Muralla del pati de Correu Vell |
(9) Ja al carrer Correu Vell, després de passar per davant del casal d'avis de la casa Ferran-Civil, girarem a la dreta per un estret carreró, al fons hi trobarem un racó sorprenent, davant nostre s'aixeca imponent un llenç de 17 metres de mur amb dues torres romanes. I no us ho perdeu, al pati hi ha un bar amb la seva terrassa 😉
(10) En arribar a Regomir, girarem a la dreta, fa una mica de pujadeta, el que assenyala que ens apropem a una porta, tots els carrers que donaven accés a la muralla fan pujada.
Uns quaranta metres més amunt hi ha una casa que sobresurt, als baixos hi ha una petita arcada, és una de les portes de vianants del gran Portal de Mar de la muralla romana, com hem dit abans, totes les portes tenien tres arcs, un de central pels carros i dos laterals pels vianants.
Si ens apropem a un gran vitrall que hi ha al costat en el mateix carrer Regomir i des de l'exterior, podrem apreciar perfectament les restes de la base de la fou la torre circular del costat dret del Portal del Mar.
Dins el centre cívic del Pati Llimona també es poden veure trams de la muralla i restes de les Termes Portuàries.
A part del recorregut descrit fins aquí hi ha encara alguns indrets on és visible la muralla romana, si bé, es troba dins d'edificis particulars i comerços.
A part del recorregut descrit fins aquí hi ha encara alguns indrets on és visible la muralla romana, si bé, es troba dins d'edificis particulars i comerços.
Passadis entre les muralles del segle I i IV |
(11) En el núm. 19 del carrer Avinyó, es troba la seu de l'Associació Excursionista d'Etnografia i Folklore (AEEF). És l'únic lloc de la ciutat on es poden apreciar les dues fases de la fortificació romana de la ciutat. Així, es pot observar una paret que correspon a la muralla fundacional de la ciutat romana, i l'altra, construïda al segle IV.
La visita es fa travessant un passadís entre les dues muralles i permet accedir a les torres 52 i 53. Aquest passadís estava antigament reomplert de divers material que servia, com ja hem dit, per augmentar la resistència de les defenses. A l'edat mitjana, era habitual fer obertures a la muralla i extreure part d'aquest material per ampliar els habitatges.
Torre romana dins la botiga del carrer Call núm 1 |
(12)En el carrer del Call núm. 1 i dins d'una botiga de bijuteria es troba la torre núm 62 de la muralla romana, Allà s'hi pot veure, la torre construïda amb grans carreus, una part del llenç, i l'inici del fossar defensiu. Cal demanar permís perquè et deixin entrar fins al fons on es troben les restes.
Edifici construit damunt la muralla |
En el nº 3 del carrer del Call, la façana de pedra presenta irregularitats, són les restes de la muralla trencada pel pas del carrer. L'edifici fou contruit en el segle XV sobre la muralla. El balcó superior hi reposa al damunt.
Muralla a l'interior de la granja de Banys Nous |
Fins aquí el recorregut. Tot i que encara queda algun petit tros de muralla visible en algun domicili particular o entitat del barri.
I la millor manera d'acabar, visitant les columnes del temple d'August al carrer Paradís, just al cim del Mont Taber, on tot va començar.🙋
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada