Pla de Palau

1-Capitania General 2-La Merce 3-Convent de Sant Sebastià 4-Casa Collasso 5-Porxos d'en Xifré 6-Llotja
7-Porta de Mar 8-Font Geni Català 9-Duana 10-Palau Reial 11-Santa Maria del Mar 12-Estació Ferrocarril

El pla de Palau

Avui el pla de Palau és un espai en terra de ningú, apartat del centre de la ciutat i d'esquena al port que li donava vida. Però entre els segles XIII a XIX, va ser el centre econòmic i administratiu de Barcelona, allà se situaven els edificis més importants, com la Llotja (seu del Consolat de Mar en època medieval), l'Hala dels Draps, just a l'altra banda de la plaça (posteriorment Palau Reial) o la Duana Nova de 1792. 

En el pla de Palau hi havia el Portal de Mar, l'única porta que donava accés al port de la ciutat, i per on entraven a Barcelona els viatgers i tota mena de  mercaderies.


El Palau Reial
El Palau Reial

El Palau de la plaça Palau

A finals del segle XIV s'hi va construir en el que avui coneixem com a pla de Palau el Porxo del Forment, el porxo feia funcions de central de mercaderies i acollia el dipòsit que servia per emmagatzemar el blat que provenia del port de Barcelona.

Més tard el 1444 s'hi va construir al damunt l'anomenada Hala dels Draps, que venia a ser una mena de magatzem portuari, els draps i principalment la llana era en aquella època el principal producte manufacturat de la ciutat.

L'any 1553 es transformà l'Hala de Draps en Arsenal de la ciutat, amb el nom de Sala d'Armes.

El 1608 patí un incendi, l'edifici; es va refer, però va canviar d'ús. Entre 1663 i 1668 fou adaptat per servir de palau al Virrei de Catalunya, posteriorment, i a partir de 1714 de residència dels capitans generals de Catalunya.

L'any 1846, amb motiu de la visita de la reina Isabel II d'Espanya, el Capità General s'instal·la en el convent de la Mercè. L'edifici es va tornar a reformar, es treuen els elements neoclàssics i es construeix una façana neogòtica, convertint-lo en Palau Reial.

Posteriorment, el 1869 fou destinat a jutjat, i finalment el 1875 acaba destruït per un incendi. El palau desapareix per sempre, el nom de la plaça perpetuarà el seu record.

Portal de Mar
Portal de Mar

Portal de Mar

El Portal de Mar era la porta per on entraven les mercaderies i els viatgers provinents del port. La porta es va construir a mitjan segle XVI quan el Consell de Cent va decidir bastir la Muralla del Mar per protegir la ciutat d'invasors i pirates. Era un portal d'estil renaixentista i aspecte monumental.

A principis del XIX la gran acumulació de passatgers i mercaderies va fer decidir a les autoritats enderrocar-la, substituint-la per una monumental porta que permetés controlar millor els moviments de persones i mercaderies.

El portal es va construir entre 1844 i 1848. Era un conjunt monumental amb una barreja d'elements clàssics, gòtics i orientals, estava format per un edifici central amb quatre columnes jòniques, frontó esglaonat i cúpula, que servia per a fer els tràmits necessaris.

En els laterals se situaven uns grans arcs de ferradura recolzats sobre dobles columnes que feien de porta, una d'entrada i l'altre de sortida. El nou portal però, va ser efímer, el 1859 fou enderrocat.

Facultat de Nàutica
Facultat de Nàutica

Facultat de Nàutica

En l'espai que ocupava el Portal del Mar el 1932 es va construir l'edifici de l'actual Facultat de Nàutica.

L'origen de la Facultat es remunta a 1769, quan es va crear l'Escola de Nàutica de Barcelona inicialment instal·lada a la Barceloneta. L'escola ha passat per diverses seus, la Llotja, els porxos d'en Xifré, i ha estat sota la dependència de diferents administracions.

Finalment, el 1929 es creà el Patronat de l'Institut Nàutic de la Mediterrània, que va ser l'encarregat de la construcció d'un edifici propi al pla de Palau. El projecte va anar a càrrec dels arquitectes municipals Adolf Florensa i Joaquim Vilaseca. Fou inaugurat per la Generalitat el 1932.

És un edifici aïllat d'estil clàssic i de planta quadrangular, consistent en planta baixa i dues plantes. Té quatre pòrtics amb columnes toscanes, un a cada façana. L'edifici tanca la plaça Palau pel cantó sud,

Des del gener del 1990 la Facultat de Nàutica es troba integrada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Amb motiu del 250 aniversari, rebé la Creu de Sant Jordi (2019)


Monument al General Moragues

En els jardinets que hi ha davant de la Facultat de Nàutica s'erigeix un monument al General Moragas, heroi que va lluitar contra les tropes borbòniques durant la guerra de Successió. Executat l'any 1715 el seu cap va estar exposat com escarni dins d'una gàbia de ferro al Portal de Mar fins l'any 1727, molt a prop d'on es troba el monument.

El monument consta d'un pedestal de pedra on figura la inscripció "Barcelona al General Moragues 1672-1715". Sobre el pedestal hi ha el bust de bronze  amb el seu retrat imaginari, però molt popularitzat, del general Moragues, rèplica del que hi ha a Sort des del 1981.


Muralla de Mar
Muralla de Mar

La Muralla del Mar va ser enderrocada entre 1873 i 1881, el que va possibilitar la urbanització del passeig de Colom i la connexió, ja sense barreres, amb el barri pescador de la Barceloneta.




Comentaris