Portal de l'Àngel

El Portal de l'Àngel és el carrer comercial amb el metre quadrat més car de Catalunya, i dels més cars de l'estat. Però el Portal de l'Àngel és molt més que una via comercial, el carrer, està ple d'història, d'històries i d'elements i edificis remarcables, val la pena doncs aixecar la vista, buscar i observar.


L'àngel del Portal

L'avui Portal de l'Àngel, antigament anomenat Portal dels Orbs era una de les portes que donaven accés a les muralles del segle XIII, d'allà sortia el camí que connectava amb la vila de Gràcia.

Al segle XV, el portal va canviar de nom i va passar a dir-se de l'Àngel, quan i segons la llegenda, a Sant Vicent Ferrer, se li va aparèixer allà, un àngel que li va dir que guardava la ciutat per ordre de Déu.


Va ser llavors quan en una capella oberta a la muralla medieval, es va instal·lar una estàtua de l'Àngel Custodi, quan aquesta va ser enderrocada, l'estàtua es va traslladar primer a l'església de Santa Anna i després a la parròquia de l'Àngel Custodi d'Hostafrancs, malauradament va ser destruïda durant la guerra, avui només en queda una reproducció.

L'Àngel Custodi, però, va tornar al Portal de l'Àngel el 1955, es tracta d'una nova escultura que res té a veure amb l'original, és obra de l'escultor Àngel Ferrant Vázquez i està emplaçada a la façana del Banc d'Espanya. Finalment, el Portal tornava a tenir el seu Àngel.





El termòmetre de Can Cottet.

Al llarg del passeig són molts els edificis i elements que hi destaquen, només entrar a l'esquerra ens sorprèn l'enorme termòmetre de 22 metres d'alçada, un dels més grans d'Europa, va ser instal·lat el 1956 per òptica Cottet, pesa 2 tones i pot mesurar de -5 a +40 graus. El 2011 va ser declarat "Petit paisatge de Barcelona" com a element singular de la ciutat.

Cottet 1930
Cottet 1930

La família Cottet és d'origen francès. Amb només 23 anys Constantino Cottet va ser l'encarregat de venir a Barcelona per exposar els seus productes d'òptica a l'Exposició Universal de 1888. Li va agradar tant la ciutat, que uns anys més tardva fixar la seva residència, fundant l'any 1902 la compañía Óptica Franco Española, que més endavant passaria a anomenar-se Òptica Cottet.

En aquella època era l'òptica més gran d'Europa, amb 2.000 metres2 de superfície, va arribar a tenir molt de prestigi, no només a Barcelona sinó també a tot Europa, se sap que entre els seus clients va haver-hi els Sants Pares Benet XV i Piu XI. Cottet va tancar la botiga de Portal de l'Àngel el 2018 traslladant-se a la Rambla de Catalunya.


Els Torrons

Planelles Donat és probablement l'establiment més antic del passeig, les dues famílies, els Planelles i els Donat són Originaris de Xixona, a Alacant i es van establir a Barcelona el 1850, i al Portal de l'Àngel el 1925, actualment tenen botigues en els números 7, 25, 27 i 9 de Cucurulla.

Sens dubte, és un dels millors llocs a Barcelona on prendre un gelat una orxata o comprar uns torrons; la seva especialitat, els clàssics, el de Xixona, d'Alacant i el de rovell cremat. Formen part de la ruta d'establiments emblemàtics.


Davant del número 23 del Portal de l'Àngel es troba una de les 17 rèpliques de la font de Canaletes que hi ha escampades per la ciutat, en aquest cas li manquen els fanals superiors.

Can Jorba

Magatzems Jorba va inaugurar el seu primer establiment a Manresa el 1904. El 1926 el seu fundador Pere Jorba i Gassó va obrir a Portal de l'Àngel el "Palacio Comercial" d'Indústries i Magatzems Jorba SA, coneguts popularment com a Can Jorba.

L'arquitecte Arnald Calvet i Peyronill, va ser l'encarregat de projectar els magatzems amb una estètica clàssica a l'estil de les galeries Lafayette de París. L'edifici va guanyar l'any següent el concurs d'edificis artístics de Barcelona.

Va ser tan exitós que el 1932, es va ampliar amb el solar de les finques veïnes, i van ser el primer edifici comercial de l'Estat amb escales mecàniques. Tenia estafeta de correus, agència de viatges, guarderia per als nens, va saber fidelitzar els clients organitzant exposicions de pintura o cursets de cuina, costura, labors, etc.

A la façana just sota un dels finestrals s'erigeix un grup escultòric de l'artista Lluís Faulí, on hi ha el Déu Hermes del Comerç i la deessa Minerva de la indústria i on es llegeix el lema de l'empresa: "Labor omnia vincit" (El treball tot ho venç). L'edifici està catalogat com a bé cultural amb elements d'interès.

El 1992 va tancar les seves portes, després d'uns anys abandonat, el Corte Inglés el va comprar el 1995, tres anys més tard el 1998 el va obrir de nou convertit en un establiment de la seva cadena. Però sembla que durarà poc, el 2022, va vendre l'immoble a l'empresa Redevco Iberian Ventures, que a anunciat que vol transformar l'edifici en locals comercials i d'oficines.


Hermes i Minerva el Déu del comerç i la deessa de la indústria



En el número 22 de Portal de l'Àngel trobem l'edifici de l'antiga seu de Catalana de Gas, construït entre 1893 i 1895 és d'estil eclèctic amb elements modernistes, obra de l'arquitecte Josep Domènech i Estapàl. Està protegit com a bé cultural d'interès local.

La façana té una balconada de pedra, i al damunt, una galeria amb fines columnes i un frontó d'arc rebaixat amb el timpà esculpit amb motius vegetals, als dos costats hi ha dues torretes, amb les cobertes corbades.

L'interior ha estat remodelat diverses vegades, només es conserva el vestíbul amb la gran escalinata i els sostres treballats amb fusta.

La Societat Catalana per a l'Enllumenat de Gas, va ser l'empresa pionera en introducció del gas a Barcelona el 1841. Actualment, hi ha una botiga de la cadena Lefties.



Els números 9-11 s'aixeca el Palau Solterra catalogat com a bé cultural d'interès local, fou construït durant el segle XVII per la noble família dels Sarriera que acomplien un paper molt significatiu a Catalunya en les guerres contra Felip IV.

Els baixos han estat malauradament destruïts en ser ocupats per a ús comercial, dels portals adovellats originals, en prou feines s'endevinen algunes restes en el carrer Canuda. L'interior també ha estat alterat, tot i que es conserven molts elements que permeten apreciar la seva gran sumptuositat. L'espai del jardí va ser ocupat durant dècades pel Cine París, avui també desaparegut.

La desaparició del comerç tradicional

La transformació comercial del Portal de l'Àngel ha estat total, pràcticament no en queda cap de les botigues dels anys 80, totes han anat sucumbint víctimes dels preus abusius dels lloguers, o han desaparegut o s'ha traslladat d'ubicació, el passeig s'ha convertit en un monocultiu de la flash shopping de  botiges de roba. Així, i de la meva memòria, el Cinema Paris, la Llibreria Porter, la Rellotgeria Central Suiza, Can Jorba, Cortefiel, Merceria Santa Ana, Cottet, Calçats Royalty i un llarg etc.



Inaugurat el 1928 el Paris era va ser un dels primers en incorporar el cinefón, un rudimentari sistema que permetia fer realitat el cinema sonor. També es va fer popular pel bon sistema d'aire condicionat. El 1988 va patir un incendi i a punt va estar de desapareixer. Però va tornar a obrir reformat i convertit en dues sales. Finalment el 2007, va tancar definitivament. Així informava la Vanguardia 18/02/2007: "Tras más de 80 años de historia, el cine cerrará sus salas. El cine París, cerrará hoy sus puertas y el edificio que lo alberga será demolido para acoger una tienda de ropa de Zara"


Santa Ana era una botiga històrica del Portal de l'Àngel, va obrir el 1935 i era, i és, ara al carrer de les Moles tot un referent del sector de la merceria, on sabies segur que allò que no trobabes enlloc, allà ho tenien, la botiga era una explosió de colors, materials i textures tèxtils, amb calaixos plens de botons i una politja automàtica per pujar i baixar gènere entre les plantes.



Nadal dels princpis dels 60

 







Comentaris