Porxos d'en Xifré

 

Façana de plaça Palau
Façana de plaça Palau 

Els porxos d'en Xifre és un grup de cinc cases emplaçades al pla de Palau. L'edifici va ser promogut per Josep Xifré i Casas, un ric indià que havia fet fortuna a Amèrica. Són obra dels arquitectes Josep Buixareu i Francesc Vila (autors també del mercat de Santa Caterina). Foren inaugurats el 1840 després de quatre anys de treballs

L'edifici és un clar exemple de l'arquitectura neoclàssica promoguda per la burgesia de l'època. Té una planta baixa i entresol porticats, tres pisos i un terrat transitable.

Fou de les primeres edificacions que varen disposar d'aigua corrent gràcies, a uns grans dipòsits situats al terrat que en forma de casquet coronen l'edifici. Des del 1838 hi ha el famós restaurant Les 7 Portes.

Al·legoria de Cronos
Al·legoria de Cronos

A la façana principal destaquen les pilastres jòniques estriades i un capcer a manera de frontó amb al·legoria de Cronos, el déu del temps mesurant el moviment de les estrelles. A sota hi ha la següent inscripció en llati: Uranie coeli motus scrutatur et astra (Urà examina els moviments del cel i de les estrelles)

Entre les voltes, hi ha diversos relleus de terracota dissenyats per Damià Campeny i executats per Ramon Padró i Domènec Talarn entre 1837 i 1840, són relleus amb escenes mitològiques relacionats amb la indústria, el comerç, la navegació, Mercuri, Neptú i Amèrica.

Relleus de terracota
Relleus entre arcades

Relleus de les cantonades 

A les cantonades, les escenes dels relleus són protagonitzades per nens, inspirats amb els clàssics Putti, curiosament fen feines d'adult, carregant caixes, omplin sacs de gra, o fen de pescadors.

Els porxos d'en Xifré van ser el lloc escollit on es va fer la primera fotografia de l'estat espanyol el 10 de novembre de 1839, per part del francès Louis De Clercq.

També són coneguts per haver servit de residència a la família Picasso, quan aquesta es va establir a Barcelona. El jove Picasso pujava sovint a la terrassa de l'edifici, des d'on va pintar alguns dels seus primers paisatges urbans.

Els d'en Xifré no són peró els únics porxos del pla de Palau. El 1839, els germans Vidal Quadras, que també havien fet fortuna a Cuba, van comprar en subhasta un solar al passeig d'Isabel II i van encarregar a Antonio Rovira Riera un edifici a l'estil de les cases d'en Xifré. Així va néixer, l'any 1842, una construcció que va acabar ocupant tota una illa de cases.

Porxos



Comentaris